Nominaties 2023

Hieronder staan de nominaties voor de Architectuurprijs van Weert en Nederweert 2023.

Stemmen

Vergeet bij het stemmen niet uw gegevens in te vullen en uw motivatie waarom u dit project als het duurzaamste beschouwd. De meest opmerkelijke motivatie wordt beloond met een dinerbon van restaurant Marrees.

Per e-mailadres kan 1 keer gestemd worden. U kunt tot en met zaterdag 17 juni 2023 stemmen.

1 Appartementengebouw ‘De Waerd’, Weert

Opdrachtgever

Bewoners VVE De Waerd

Architect

Ir. Roel Veenstra, Bureau CB5, Maastricht

(hoofd)Aannemer

Bouwbedrijf Jongen BV, Landgraaf

Het Iconische gebouw omhult de historische Mouttoren uit 1941, welke deel uitmaakte van de Werthabrouwerij. Het gebouw omvat 9 appartementen en een penthouse, allen koopwoningen, verdeeld over 4 woonlagen. Op de begane grond zijn de garage en de bergingen gesitueerd.

Met name het behoud van de Mouttoren maakt dat dit gebouw de uitstraling heeft van moderne architectuur welke één geheel vormt met een stuk historie van Weert. Mede hierdoor is het een beeldbepalend element aan de ZuidWillemsvaart.

Genoemde Mouttoren, welke in particulier bezit is, wordt van binnen gerenoveerd door Architectenburo ZIJN en ingericht als BenB en museum.

De start van de bouw van de appartementen en penthouse was in 2021 en de oplevering vond plaats in juni 2022.

Veel passanten langs de ZuidWillemsvaart, zowel te voet als per fiets, maken een stop om het gebouw te bekijken of er een foto van te maken.

Voor ons als bewoners voldoende motivatie om ons appartementengebouw ‘De Waerd’ aan te melden voor de Architectuurprijs 2023.

2 De Burcht 100 (voormalige gymzaal Boshoven), Weert

Opdrachtgever

Quattro Bouw & Vastgoedadvies en Aannemersbedrijf Haex bv

Architect

Metz Architecten, Weert

(hoofd)Aannemer

Aannemersbedrijf Haex BV, Weert

2e foto is de oorspronkelijke staat van het gebouw.

Hier is een leegstaande gymzaal voor sloop behoed en omgevormd tot een gebouw met 5 loftappartementen en twee levensloopbestendige woningen.

In de hoge hal zijn raamopeningen toegevoegd en is een vijfdeling gemaakt. In de hoge ruimtes dient een entresol als slaapkamer. In het lage deel zijn kleedkamers en douches omgebouwd tot twee woningen aan weerszijden van een gezamenlijke entree.

Het hele gebouw is ‘ingepakt’ met isolatiemateriaal en voorzien van een stuclaag; alle woningen worden verwarmd middels warmtepompen en het dak is uitgevoerd als groendak.

3 Energieneutrale woning, Leveroy

Opdrachtgever

Fam. Wilms – Beijers, Leveroy

Architect

Ir. Martijn Wilms. Leveroy

(hoofd)Aannemer

Aannemersbedrijf Haex BV, Weert

Het betreft een particulier ontwikkelde energie-neutrale woning te Leveroy. Hierbij is het thema ‘verduurzaming’ op verschillende schaalniveaus geïntegreerd in het ontwerp, dat tevens aansluiting zoekt op de karakteristieken van de plek.

 • Positie afgestemd op boomkruinprojectie van nabij gelegen bomenrij.
 • Gesloten aan straatzijde, openend aan tuinzijde.
 • Buitenschil van ‘ wasserstrich’-baksteen die met zijn holtes en plooien een geborgen leefomgeving voor insecten biedt.
 • Achterliggende luchtspouw is toegankelijk voor vleermuizen.
 • Ter bevordering van biodiversiteit zijn rondom de woning. nestgelegenheden voor diverse vogelsoorten gerealiseerd.
 • Compact ontwerp waardoor gunstige oppervlakte/omtrek verhouding.
 • Duurzaam hemelwaterbeheer door opvang en infiltratie van hemelwater in de bodem.
 • All electric verwarmen en koelen (zonnepanelen, warmtepomp).
 • In gevelconstructie geïntegreerde rolluiken ter beperking van de koelllast.

4 Natuur en Milieucentrum Weert

Opdrachtgever

Gemeente Weert / bestuur stichting Natuur- en milieucentrum De IJzeren Man

Architect

Ir. Boris van Eijsden, Maastricht

(hoofd)Aannemer

Koppenbouw BV , Weert

2e foto is de oorspronkelijke staat van het gebouw.

De uitbreiding van het NMC (oorspronkelijk gebouw naar een ontwerp van Ton Wijnhoven) is volledig in hout uitgevoerd, waardoor er CO2 neutraal is gebouwd. Voor de keuze van het hout is uitvoerig onderzocht welk soort het meest duurzaam is. Voor constructie en gevelhout is gekozen voor Lariks, dat niet behandel is.

De nieuwe uitbreiding zal door de niet behandelde toepassing vergrijzen, waardoor het in verloop van tijd steeds meer aansluit op de bestaande betonnen gevelafwerking. Voor het kozijnhout is gekozen voor een verduurzaamd vurenhout. Ook de kozijnen zijn onbehandeld toegepast. Het interieur is eveneens afgewerkt met hout. Hiervoor is, samen met Weerter Landhout, gezocht naar passend lokaal hout. Vanuit de expositieruimte wordt middels een bovenraam de opstelling van de zonnepanelen getoond, terwijl deze vanaf de buitenzijde juist achter de dakopstand zijn verscholen. 

De educatieve waarde van het gebouw wordt ook doorgezet in het zichtbaar maken van de regenwaterafvoer van het dak, dat uitmondt in een natuurlijk aangelegde wadi.

5 Hof van Coolen, Weert

Opdrachtgever

Familie J. Coolen, Weert

Architect

Ir. Boris van Eijsden, Maastricht

(hoofd)Aannemer

Koppenbouw BV, Weert

Het project betreft een herbestemming van een 5-tal leegstaande bijgebouwen achter de Hoogstraat. 

Veelal wordt gekozen een ontwikkelingsgebied volledig te slopen, om vervolgens nieuwbouw te plegen. In dit geval is gekozen om delen te slopen, zodat er een hofje ontstaat.

 

In essentie is herbestemming duurzamer dan nieuwbouw. De bestaande bouw, is toekomst bestendig gemaakt, en door het behoudt is het aandeel van toegevoegde bouwmaterialen beperkt. 

De bijgebouwen zijn hersteld en hebben hun oorspronkelijke karakter weer terug gekregen, waardoor deze van ‘bijgebouw’ naar ‘karakteristiek’ hoofdgebouw zijn geëvolueerd. Om het hofje toegankelijk te maken vanuit de Schoolstraat, is er een diagonale doorbraak gemaakt op de begane grond van het pakhuis. 

 

6 Woonhuis fam. Jongeling, Weert

Opdrachtgever

Dhr en Mw Jongeling, Weert

Architect

Metz Architecten, Weert

(hoofd)Aannemer

Aannemersbedrijf Haex BV, Weert
Verkoelendak Nederland, Beegden

2e foto is de oorspronkelijke staat van het gebouw.

Ons huis uit de jaren ’70 kon op verschillende vlakken een upgrade gebruiken. De recent uitgevoerde werkzaamheden dienden drie doelen:

 • Energie zuinig maken
 • Onderhoudsvrij maken
 • Verbeteren van de architectonische uitstraling

Om de originele spouwmuur goed te kunnen isoleren, is het buitenblad afgebroken. Er is 12 cm Resol isolatieplaat aangebracht, afgewerkt met stuc en een pearl coat. De dakpannen op het noorddak zijn verwijderd, het dak is geïsoleerd en bekleed met zink. Hiervoor is gekozen omdat het een duurzaam, onderhoudsvrij en circulair materiaal is. Ook zijn 57 zonnepanelen aangebracht, in aanvulling op die aan de zuidzijde (equivalent van 24 panelen). De constructie van zowel het dak als de gevels heeft nu een RC van minstens 6.

Eerder hadden we de begane grond vloer al geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming. We verwarmen met aardwarmte via een warmtepomp die loopt op zonne-energie.

De bij-vriendelijke tuin naar ontwerp van Forma Verde wordt momenteel aangelegd en zal het geheel completeren.

7 Energie neutraal woonhuis, Ospel

Opdrachtgever

Familie Peeters – Op de Laak, Ospel

Architect

Barry van Ham, QMVH ARCHITECTUUR, Venlo  

(hoofd)Aannemer

Wanten Bouw BV , Sevenum        

Opdrachtgevers wilden kleiner gaan wonen, vandaar 100 m2 gebruiksopp. En compacte gebouwvorm. Dak- en vloerconstructie uit houten spanten, eveneens doorgezet in overkapping en berging. Gevelafwerking van thermisch gemodificeerde vuren houten planken van verschillende breedte, Alsof ze willekeurig zijn aangebracht.

Ontwerp op basis van passiefhuis principes: zo laag mogelijke energievraag, luchtdichtheid, verwarming in de winter door de zon en zonwering om het zomers koel te houden. Tevens passieve koeling door zomernachtventilatie. Uit de passiefhuisberekening volgt een energiebehoefte van 5600 kWh/jaar. Het pv-systeem wekt ca. 8300 kWh/jaar op en daarmee is de woning energieneutraal. Balansventilatie met wtw: aanvoer via grondbuis 50 meter lang 2 meter diep waardoor zeer constante aanvoer temperatuur. Lucht/lucht warmtepomp voor verwarming en doorstroomapparaat voor warm tapwater (middels thermisch laadstation).

8 Voormalige Sint Martinusschool, Weert

Opdrachtgever

Initiatiefnemers: Martinusschool bv, Weert

Architect

Samenwerkende architecten André en Wendy van de Goor en Cees Metz

(hoofd)Aannemer

Mertens Bouwbedrijf BV

Het betreft de transformatie van een oude school, een gemeentelijk monument uit 1924 en het achterliggende schoolplein naar woningbouw. Na jaren van leegstand zijn de klaslokalen in de afgelopen twee jaar herbestemd tot 5 ruime appartementen en is op het schoolplein een hofje gerealiseerd met 12 woningen.

Achter de voorgevel van de school lagen de voormalige gangen met ramen op 1,5 meter hoogte. Hier is met geringe ingrepen gezorgd voor meer daglicht en meer uitzicht. Aan de achtergevel zijn balkons en liftschachten toegevoegd.

Aan het nieuwe hofje liggen 12 woningen in drie types: 6 levensloopbestendige patiowoningen, 4 gezinswoningen en 2 poortwoningen boven de entree van de hof.

Onder het gehele voormalige schoolplein ligt een parkeergarage voor woningen en appartementen. Deze is te bereiken via een hellingbaan aan de achterzijde van het terrein.

9 Museum W, Weert

Opdrachtgever

Gemeente Weert

Architect

Maurice Mentjens, Holtum

(hoofd)Aannemer

Koppen Bouw, Weert

2e foto is de oorspronkelijke staat van het gebouw.

Tijdens de renovatie en restauratie van het pand de afgelopen jaren is alles gedaan om het gebouw zo duurzaam mogelijk te renoveren: alle ramen in het hele gebouw zijn vervangen en voorzien van glazen achterramen, voor optimale isolatie.

De gehele nieuwbouw aan de westzijde is geïsoleerd, net als het dak van het oude gebouw. Dat is van binnenuit gebeurd. De installaties zijn energiezuinig en het museum is bijna van het gas af (alleen voor wat naverwarming wordt nog gas gebruikt). Er zijn zonnepanelen gelegd op het hele zuiddak van de nieuwbouw en er is een warmtepomp geïnstalleerd. Verder is de gevelbeplating van TECUgold duurzaam vervaardigd van gerecycled koper en aluminium en is zelf zo nodig ook weer te recyclen.

10 Nur Holzwoningen, Weert

Opdrachtgever

Wonen Limburg, Roermond

Architect

Archion bouwmeesters en architecten, Roermond

(hoofd)Aannemer

Rombach Holzbau GmbH & Co KG, D 79199 Kirchzarten

In de gemeente Weert plaatste Wonen Limburg in september 2020 16 nagenoeg volledig houten woningen voor de sociale verhuur. Daarbij koos zij voor de Duitse firma Rombach Holzbau die Nur Holz huizen prefabriceert.

Het hout komt van boomstammen uit een groot kweekbos van fijnsparren in het Zwarte Woud. Iedere boom die wordt gerooid voor huizenbouw, wordt vervangen door nieuwe aanplant. De woningen worden opgebouwd uit volledig kruislaaghouten platen, die uit drie of meer lagen kruislings geplaatste lamellen bestaan. Zonder gebruik van stalen spijkers of stalen schroeven. Het is duurzaam én circulair omdat geen lijm wordt gebruikt. De elementen worden vastgezet met grote schroeven van beukenhout waardoor de woning aan het eind van de levensduur demontabel is en geschikt voor hergebruik.

Lage CO2-footprint
Het NUR-HOLZ casco van een woning wordt in 1 à 2 dagen geplaatst. In de fabriek wordt alles voorbereid en geprefabriceerd. Dit beperkt de bouwoverlast in de omgeving. Bovendien wordt door dit efficiënte productieproces minder CO2 verbruikt dan bij ‘traditionele’ bouw. Hout slaat zelfs CO2 op. De CO2-footprint van houtbouw is dan ook vele malen kleiner dan bij traditionele bouw met staal en beton.

Door de massiviteit van het hout hebben de gevels bovendien een hoge geluidswerende demping en daarnaast een hoge brandwerendheid. De woningen zijn uiteraard gasloos en voorzien van vloerverwarming, zonnepanelen en een warmtepomp.

Natuurlijke uitstraling
De verticale lariks gevelbekleding geeft het ontwerp een natuurlijke uitstraling en creëert samenhang tussen de woningen. Toch is iedere woning afzonderlijk waarneembaar. Dat komt omdat aan de straatgevel iedere entree geaccentueerd wordt door middel van een Accoya houten kader. Dat is gevuld met puien en panelen. De materialisatie en vormgeving zorgen voor een subtiel evenwicht: ingetogenheid enerzijds, speelsheid anderzijds.

Stemmen Architectuurprijs 2023

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.