Architectuurprijs Weert

Thema 2023: verduurzaming

Bekijk nominaties en stem

Architectuurprijs

Nominaties 2023

Dit zijn de nominaties voor de Architectuurprijs 2023.

Waarom een Architectuurprijs

Het is allemaal begonnen met de Architectuurnota 1994 van de gemeente Weert. In het uitvoeringsplan stond als actiepunt jaarlijks aandacht te geven aan de Dag van de Architectuur. Doel is een breed publiek bewust te maken van het belang van (goede) architectuur. De kwaliteit van de publieke buitenruimte heeft effect op onze kwaliteit van leven.

In 1995 is in dit kader voor het eerst de Architectuurprijs Weert uitgereikt. Via de media wordt een oproep gedaan om nominaties in te zenden in een bepaalde categorie. Een deskundige jury bepaalt welk project wordt bekroond met de Architectuurprijs. Deze jury bestaat meestal uit een lid van het college van B&W, een deskundige in de categorie van dat jaar en een lid van de welstandscommissie.

Diverse categorieën zijn al de revue gepasseerd: woonhuizen, bedrijfsgebouwen, utilitaire bouw, gevelverbetering, aanbouwen aan woonhuizen, inrichting openbare ruimte en tuinontwerp. Elk jaar een ander actueel onderwerp.

De prijs

Vanaf 1999 krijgt het winnende ontwerp het bronzen plastiek ‘de onzekere linkerhand’ van Renier Vaessen. De bedoeling is dat het object op het winnende pand wordt bevestigd.

“U kunt het zien als een stempel, een keurmerk, een pukkel, een kledder die op de muur is gegooid en die bijna één wordt met het gebouw.

De tijd zal leren of de worp daadwerkelijk een juiste is geweest. Het is een handvat voor de toekomst, de architectuur voor de volgende jaren. Een handvat voor de onzekere linkerhand, want zekerheid is de dood voor de creatieve ontwerpgeest. In de kunst zijn immers geen zekerheden”, aldus Renier Vaessen.

Publieksprijs

Nominaties

Nominaties

Nominaties 2019

Brandweerkazerne Weert De brandweerkazerne van Weert is ontworpen door BDG Architecten Ingenieurs Zwolle en gebouwd door Mertens Bouwbedrijf Weert. Opvallend is het gebruik van geprofileerde,

Archief