Architectuurprijs 2019 – Crematorium Weerterland

Thema bedrijfsgebouwen

Zondag 7 juli werden tijdens een feestelijke bijeenkomst in Brasserie Hotel ‘Antje van de Statie’ in Weert de Architectuurprijs voor Weert en Nederweert 2019 en de Publieksprijs uitgereikt. De Architectuurprijs stond dit jaar in het teken van bedrijfsgebouwen.

Architectuurprijs voor Crematorium Weerterland

De vakjury beoordeelt projecten op creativiteit en originaliteit, functionaliteit, beleving van de ruimte, kwaliteit van de uitvoering en gebruikte materialen en inpassing in de bestaande situatie.

De 10 genomineerde projecten betroffen diverse soorten bedrijfsgebouwen, zoals een gemeentehuis, brandweerkazerne en productiebedrijven. Daaruit koos de vakjury bestaande uit Monique Princen, Maarten Kirkels en Teo Bähler het ontwerp voor het Crematorium Weerterland als winnaar. Dit ontwerp is van Cees Metz.

De vakjury motiveerde haar keuze met ” Je zou je haast niet kunnen voorstellen dat dit gebouw mogelijk is op een industrieterrein. Het is een groene enclave, een totaalproject waarbij het buiten net zo aandachtig ontworpen en ingericht is als het binnen. Alle ingrediënten zijn toegepast om je binnen deze enclave te kunnen wijden aan herinneringen, aan herdenken en even te kunnen afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen. Het crematorium is het project waarin de relatie tussen de buiteninrichting, het gebouw aan zich en zijn binneninrichting het fraaist is tot stand gekomen. “

Het winnend project krijgt een bronzen plastiek, ‘de onzekere linkerhand’ getiteld, van kunstenaar Renier Vaessen.

Eervolle vermeldingen

De eervolle vermeldingen gaan naar die projecten die, na zorgvuldige waardering van de jury, op onderdelen bijzonder presteren. Dit zijn:

  • Het bedrijfsgebouw van Promic BV in Nederweert o.a. vanwege de thematische wanddecoraties per verdieping en het kleurgebruik in de gevels;
  • Het kantoorgebouw van Mainwork in Weert o.a. door de halfopen binnenpatio;
  • De brandweerkazerne in Weert vanwege o.a. de gecorrodeerde stalen gevelbeplating;
  • Het kantoorverzamelgebouw aan de Schoutlaan in Weert door de hier toegepaste tegengestelde ruimtelijke principes van klassieke symmetrie in de opbouw en de abstracte compositie van de gevels.