Nominatie 1 Nominatie 2 Nominatie 3 Nominatie 4 Nominatie 5 Nominatie 6 Nominatie 7 Nominatie 8 Nominatie 9 Nominatie 10
Welkom
Architectuurprijs
Publieksprijs
Excursie
Architectuurcafé
Nominaties
Stemmen
Contact
Archief
Architectuurexcursie Medienhafen  Düsseldorf
Op 13 april 2013 vond de jaarlijkse excursie van de Stichting Architectuurlijk Weert plaats. Met een bus vol geïnteresseerden deden we de MedienHafen in Düsseldorf aan.

Op nog geen 1000 meter van Altstadt, het oude centrum van Düsseldorf, vind je de MedienHafen.
Vroeger lag in deze wijk de oude haven; dit gebied is nu volledig gerenoveerd. De MedienHafen in Düsseldorf is ultrahip en een genot voor het oog. De wereldberoemde architecten Frank Gehry en David Chipperfield hebben het tot een architectonisch hoogstandje gemaakt. Ook onze Nederlandse architect Jo Coenen ontwierp een van de meer in het oog springende gebouwen.

Grote mediabedrijven hebben zich in deze moderne haven geconcentreerd en beschikken alle over filialen die uitblinken in hun vorm van moderne architectuur. Het gebied is tevens de thuishaven van chique restaurants (volgens insiders een aanrader!), de grootste bioscoop van de stad en enkele hotels. Een wandeling met Nederlandstalige gids door dit gebied was dan ook een waar genot voor ons als architectuurliefhebbers.

Enkele “durfals” hebben de aan het gebied grenzende Rheinturm (TV toren) met een hoogte van 234 meter nog uitgenut om van een uitstekend uitzicht over de MedienHafen maar ook de rest van de stad te genieten. Aan de voet van de toren staat het regeringsgebouw van de deelstaat Noordrijn-Westfalen met zijn mooie ronde contouren.
Anderen genoten na de flinke wandeling aan de Rheinuferpromenade, een soort Vondelpark maar dan langs het water, van een (vloeibare) versnapering.  Mensen wandelen, skeeleren, laten de hond uit of zitten gewoon op een bankje te genieten van alles wat voorbij komt. De Rijnboulevard is dan ook de grote trots van de Düsseldorfse bevolking.

Een geslaagde architectuurexcursie, niet in de laatste plaats vanwege het mooie weer!

Henny Sonnemans

;BEGUNSTIGERS

André van de Goor bv
Knoups Architecten BV
Aben & Slag advocaten
BenW architecten
Wolfsbergen & Osnabrug
Kragten
Henk Lambrichts
F.P. Lahaye Architektenbureau
Metz Architecten
Van Tuel Consult
Povse & Timmermans
Project W