Nominatie 1 Nominatie 2 Nominatie 3 Nominatie 4 Nominatie 5 Nominatie 6 Nominatie 7 Nominatie 8 Nominatie 9 Nominatie 10
Welkom
Architectuurprijs
Publieksprijs
Excursie
Architectuurcafé
Nominaties
Stemmen
Contact
Archief

Architectuurprijs voor aanbouw Joost van den Vondelstraat in Weert


Publieksprijs voor uitbouw Coolenstraat in Weert-Swartbroek


De Architectuurprijs voor Weert en Nederweert is zondagmiddag 26 juni uitgereikt tijdens een bijeenkomst van Architectuurlijk Weert in 'Antje van de Statie'. Het thema was dit jaar 'aanbouwen aan woningen'. De Architectuurprijs 2016 ging naar de aanbouw van het pand Joost van den Vondelstraat 21 in Weert, een ontwerp van Harold Laenen. Het publiek koos voor het ontwerp van Cees Metz voor een uitbouw van de Coolenstraat 15 in Weert.

10 Projecten van architecten uit de regio Weert werden genomineerd uit de inzendingen na een oproep in de plaatselijke media en onder de bezoekers van eerdere bijeenkomsten van Architectuurlijk Weert. De projecten moesten na 2008 gerealiseerd zijn en gelegen zijn in de gemeente Weert of Nederweert.

Publieksprijs
Het publiek kon zoals vanouds stemmen via de website van Architectuurlijk Weert en via de marktpresentatie op zaterdag 18 juni jl. De meeste publieksstemmen zijn uitgebracht op het ontwerp voor de Coolenstraat 15 in Weert-Swartbroek van de hand van Cees Metz. De uitbouw aan de achterzijde van deze boerderijwoning betreft grote glasvlakken in een kader met hout bekleed. Het publiek werd gevraagd om de keuze te motiveren.

Ingrid Willems typeerde het ontwerp met "wat me in deze aanbouw aanspreekt is de combinatie van een boerderij-achtige woning met een moderne uitbouw die tegelijk ook tijdloos is. De ruimtelijke vormgeving en het open karakter met veel lichtinval vind ik prachtig. Lijkt me niet alleen aan de buitenkant een genoegen om naar te kijken, maar veel belangrijker nog: ook van binnen heerlijk om te wonen". Met haar motivatie won Ingrid de dinerbon voor twee personen bij sterrenrestaurant Bretelli.

Jury kiest winnaar Architectuurprijs 2016
Een jury beoordeelde de tien genomineerde projecten op basis van de ingezonden informatie, aangevuld met beelden van het gemeentelijke geo-systeem.
De jury bestond dit jaar uit:
- De heer Hubert Mackus, wethouder ruimtelijke ontwikkeling Nederweert
- De heer René Koppen, aannemer en
- De heer Frank Lahaye, architect.

De jury heeft bij de beoordeling de volgende criteria gehanteerd:
- de originaliteit, creativiteit en het innovatief gehalte van het ontwerp;
- de functionaliteit, meerwaarde voor de woning, inpassing in de omgeving en duurzaamheid;
- bouwtechnische aspecten zoals detaillering en constructie.

De jury kende de Architectuurprijs Weert- Nederweert 2016 toe aan de uitbreiding van het pand aan de Joost van den Vondelstraat 21 in Weert. Het ontwerp van de hand van Harold Laenen kenmerkt zich onder andere door het gebruik van de contrasterende materialen staal en stucwerk en de grootse vorm van de aanbouw ten opzichte van de kleinschaligheid van de rijtjeswoningen. De jury motiveerde haar keuze met "de seriematige woning heeft een specifieke vormgeving met onder andere muizentanden en verspringende dakpartijen. Deze aanbouw introduceert een geheel nieuwe, gedurfde vorm. Het is een sterk zelfstandig element, dat goed is vormgegeven."

De prijs, het bronzen plastiek 'De onzekere linkerhand' van Renier Vaessen, zal in samenspraak met de bewoners en architect een plaats krijgen aan het winnende project.

Eervolle vermeldingen
De jury kende twee eervolle vermeldingen toe. Een voor het levensloopbestendig maken van het pand aan de Noordkade 16 in Weert, waarvoor architect Rob Langeslag een aanbouw en gelijkvloerse ingang ontwierp in de stijl van de oorspronkelijke baksteenarchitectuur van de woning. De andere eervolle vermelding was voor de uitbouw aan de Coolenstraat 15 in Weert-Swartbroek, hetzelfde project van Cees Metz waaraan de Publieksprijs is toegekend.

Stichting Architectuurlijk Weert
Stichting Architectuurlijk Weert schenkt sinds 1995 op feestelijke wijze aandacht aan de Dag van de Architectuur. De uitreiking van de Architectuurprijs en de Publieksprijs vormt daarbij een hoogtepunt. De stichting organiseert lezingen, het Architectuurcafé en excursies waarbij architectuur het uitgangspunt is. De Stichting Architectuurlijk Weert is een samenwerkingsverband van enkele enthousiaste vrijwilligers uit de vakwereld. Doel van de stichting is een breder publiek bekend te maken met en bewust te maken van architectuur.


BEGUNSTIGERS

André van de Goor bv
Knoups Architecten BV
Aben & Slag advocaten
BenW architecten
Wolfsbergen & Osnabrug
Kragten
Henk Lambrichts
F.P. Lahaye Architektenbureau
Metz Architecten
Van Tuel Consult
Povse & Timmermans
Project W