Nominatie 1 Nominatie 2 Nominatie 3 Nominatie 4 Nominatie 5 Nominatie 6 Nominatie 7 Nominatie 8 Nominatie 9 Nominatie 10
Welkom
Architectuurprijs
Publieksprijs
Excursie
Architectuurcafé
Nominaties
Stemmen
Contact
Archief

Architectuurprijs voor St. Joseph Nederweert
Publieksprijs voor Antonius Veste

De Architectuurprijs voor Weert en Nederweert is zondagmiddag 29 juni uitgereikt in de Poort van Limburg. Het thema was dit jaar zorggebouwen. De Architectuurprijs 2014 ging naar het ontwerp voor woonzorgcentrum St Joseph, Brugske 16 in Nederweert. Het publiek koos voor de nieuwbouw van woonzorgcentrum Antonius Veste aan de Sint Willibrordusstraat in Nederweert. Daarmee gaan beide prijzen naar Nederweert.

De laatste jaren zijn veel zorggebouwen gebouwd in Weert en Nederweert. Stichting Architectuurlijk Weert koos dit thema om deze categorie gebouwen onder de aandacht te brengen. Ook staat de zorg momenteel volop in de belangstelling. Architect Sander van Sambeek van Oomen Architecten lichtte het belang van de beleving door de bewoners toe bij het ontwerpen van zorggebouwen.

Publieksprijs
De meeste publieksstemmen zijn uitgebracht op woonzorgcentrum Antonius Veste. Het gebouw is ontworpen door Architectenbureau Knoups in opdracht van Woningstichting Nederweert. Karin van Diesen stemde op dit meest gekozen gebouw en motiveerde haar keuze goed. Ze roemde licht, ruimtewerking en toegankelijkheid van dit project: ‘Jong en oud zou hier wel willen wonen!’. Zij won hiermee de dinerbon voor twee personen bij sterrenrestaurant Bretelli.

Eervolle vermelding
Een jury bezocht de twaalf genomineerde projecten. De jury bestond dit jaar uit:
- H. Geraats, wethouder Nederweert
- H. Hommelberg, ondernemer in zorgvastgoed
- W. van Gool, architect en lid welstandscommissie Weert.
Een eervolle vermelding werd toegekend aan het gebouw van PSW op de hoek van de Graafschap Hornelaan en de Maaslandlaan. De jury prees naast de vormgeving het uitnodigend karakter van het gebouw. Architect Frans van Dun van Quant Architectuur betrok in zijn dankwoord opdrachtgever en personeel van PSW.

Jury kiest winnaar Architectuurprijs 2014
De jury kende na zorgvuldige afweging de Architectuurprijs 2014 unaniem toe aan woonzorgcentrum St. Joseph. Het ontwerp is van 2.0 Architecten in opdracht van Stichting Land van Horne. Het juryoordeel luidt als volgt:
‘De jury kent dit complex de Architectuurprijs toe vanwege de sterke uitstraling van het gebouw, het uitnodigend karakter en de prettige sfeer voor de bewoners en bezoekers. Het goede gebruik van daglicht, de zorgvuldigheid van vormgeven, het frisse kleur- en materiaalgebruik en de integratie van het restaurant vormen grote pluspunten die leiden tot een prijswinnend ontwerp.’
De prijs, een bronzen plastiek van Renier Vaessen, wordt aangebracht in een publieke ruimte van het gebouw.  Architect Rob van Vught bood spontaan aan zijn ontwerp tijdens het Architectuurcafé komend najaar toe te lichten.

Juryrapport

Stichting Architectuurlijk Weert
Sinds 1995 is Stichting Architectuurlijk Weert actief om architectuur onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Deze stichting is een samenwerking tussen enkele architecten en vrijwilligers uit het vakgebied. De Stichting Architectuurlijk Weert schenkt ieder jaar op feestelijke wijze aandacht aan de Dag van de Architectuur. De uitreiking van de Architectuurprijs en de Publieksprijs vormen daarbij een hoogtepunt. Daarnaast worden andere activiteiten georganiseerd om architectuur bij een breed publiek in de belangstelling te brengen, onder andere excursies en lezingen. Vanaf de derde dinsdag van september worden interessante projecten nader belicht in het Architectuur Café. Deze activiteiten zijn alleen mogelijk dankzij de sponsors en begunstigers, waarvoor hartelijk dank.


BEGUNSTIGERS

André van de Goor bv
Knoups Architecten BV
Aben & Slag advocaten
BenW architecten
Wolfsbergen & Osnabrug
Kragten
Henk Lambrichts
F.P. Lahaye Architektenbureau
Metz Architecten
Van Tuel Consult
Povse & Timmermans
Project W