Nominatie 1 Nominatie 2 Nominatie 3 Nominatie 4 Nominatie 5 Nominatie 6 Nominatie 7 Nominatie 8 Nominatie 9 Nominatie 10
Welkom
Architectuurprijs
Publieksprijs
Excursie
Architectuurcafé
Nominaties
Stemmen
Contact
Archief
Architectuurprijs 2013 gaat naar Aan de Bron


Publieksprijs 2013 voor het College Weert

De Architectuurprijs voor Weert en Nederweert is zondagmiddag 30 juni uitgereikt. Het thema was dit jaar scholen. De Architectuurprijs 2013 ging naar het ontwerp voor Basisschool Aan de Bron. Het publiek koos voor de nieuwbouw van het College aan de Parklaan. Dat ontwerp ontving daarmee de Publieksprijs.

De laatste jaren zijn veel nieuwe scholen gebouwd in Weert en Nederweert.
Stichting Architectuurlijk Weert koos dit thema om deze categorie gebouwen
onder de aandacht te brengen. Ook bleek dit een goede manier om een breed
publiek te bereiken en vooral de jeugd.

Publieksprijs
Dit jaar is een recordaantal publieksstemmen uitgebracht, namelijk bijna 1000 stemmen. Dat zijn er bijna 300 meer dan het record van vorig jaar. Opvallend is dat het publiek haar stem vaak goed motiveerde. Daarmee is het doel om meer mensen bewust te maken van architectuur dit jaar weer bereikt. 227 publieksstemmen zijn uitgebracht op de nieuwbouw van het College, waarmee het de Publieksprijs kreeg. Rau Architecten uit Amsterdam maakte het ontwerp, waar duurzaamheid en het nieuwe onderwijssysteem een belangrijke rol bij speelden. Rebecca Leyba motiveert haar stem als volgt: 'Door het gebruik van kleur aan de buitengevel is de school uitnodigend, zonder het omliggende landschap te domineren. De vloeiende vorm is uitnodigend maar toch rustig. Het glas laat veel licht door en zorgt voor een verbinding van binnen en buiten. De duurzame bouw is een voorbeeld van verantwoording nemen voor je omgeving voor iedereen die er komt.' Hiermee won zij de dinerbon voor 2 personen bij sterrenrestaurant Bretelli in Weert.

Jury kiest winnaar Architectuurprijs 2013
Een jury bepaalde welke ontwerp bekroond zou worden met de Architectuurprijs 2013. De jury bestond dit jaar uit:
- De heer H. Coolen, wethouder van onder andere cultuur en onderwijs Weert,
- De heer J. van Nierop, onderwijsdeskundige en
- De heer T. Bähler, architect.

De jury heeft alle scholen bezocht. Na zorgvuldige afweging besloot zij de Architectuurprijs 2013 toe te kennen aan basisschool Aan de Bron.
Architectenbureau Povše en Timmermans uit Sittard maakte het ontwerp. Het juryoordeel luidt als volgt:
'Het gebouw is mooi terugliggend van de weg gesitueerd. De ingetogen vormgeving voegt zich binnen de parkachtige omgeving. Het ontwerp is met de buitenruimte verweven en versterkt de groene omgeving. De natuurlijke inplanting maakt een royale en ontspannen indruk. De rustige architectuur roept bijna de verbeelding op van een mediterraans badpaviljoen aan zee. Er zijn mooie doorzichten vanuit de entree en het trappenhuis. De plattegronden zijn duidelijk geënt op het concept van de lesmethode, waarmee het gebouw een uiterst geslaagde weerspiegeling van het onderwijs is.'

Het juryrapport vindt u hier. Hieronder reikt wethouder Coolen de
Architectuurprijs 2013 uit.

Stichting Architectuurlijk Weert
Sinds 1995 is Stichting Architectuurlijk Weert actief om architectuur onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Deze stichting is een samenwerking tussen enkele architecten en vrijwilligers uit het vakgebied. De Stichting Architectuurlijk Weert schenkt ieder jaar op feestelijke wijze aandacht aan de Dag van de Architectuur. De uitreiking van de Architectuurprijs en de Publieksprijs vormen daarbij een hoogtepunt. Daarnaast worden andere activiteiten georganiseerd om architectuur bij een breed publiek in de belangstelling te brengen, onder andere excursies en lezingen. Vanaf de derde dinsdag van september worden interessante projecten nader belicht in het Architectuur Café. Deze activiteiten zijn alleen mogelijk dankzij de sponsors en begunstigers, waarvoor hartelijk dank.


BEGUNSTIGERS

André van de Goor bv
Knoups Architecten BV
Aben & Slag advocaten
BenW architecten
Wolfsbergen & Osnabrug
Kragten
Henk Lambrichts
F.P. Lahaye Architektenbureau
Metz Architecten
Van Tuel Consult
Povse & Timmermans
Project W