Nominatie 1 Nominatie 2 Nominatie 3 Nominatie 4 Nominatie 5 Nominatie 6 Nominatie 7 Nominatie 8 Nominatie 9 Nominatie 10
Welkom
Architectuurprijs
Publieksprijs
Excursie
Architectuurcafé
Nominaties
Stemmen
Contact
Archief

Architectuurprijs Weert en Nederweert 2019

Thema bedrijfsgebouwen

Zondag 7 juli werden tijdens een feestelijke bijeenkomst in Brasserie Hotel 'Antje van de Statie' in Weert de Architectuurprijs voor Weert en Nederweert 2019 en de Publieksprijs uitgereikt. De Architectuurprijs stond dit jaar in het teken van bedrijfsgebouwen.

Architectuurprijs voor Crematorium Weerterland

De vakjury beoordeelt projecten op creativiteit en originaliteit, functionaliteit, beleving van de ruimte, kwaliteit van de uitvoering en gebruikte materialen en inpassing in de bestaande situatie.

De 10 genomineerde projecten betroffen diverse soorten bedrijfsgebouwen, zoals een gemeentehuis, brandweerkazerne en productiebedrijven. Daaruit koos de vakjury bestaande uit Monique Princen, Maarten Kirkels en Teo Bähler het ontwerp voor het Crematorium Weerterland als winnaar. Dit ontwerp is van Cees Metz.

De vakjury motiveerde haar keuze met " Je zou je haast niet kunnen voorstellen dat dit gebouw mogelijk is op een industrieterrein. Het is een groene enclave, een totaalproject waarbij het buiten net zo aandachtig ontworpen en ingericht is als het binnen. Alle ingrediënten zijn toegepast om je binnen deze enclave te kunnen wijden aan herinneringen, aan herdenken en even te kunnen afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen. Het crematorium is het project waarin de relatie tussen de buiteninrichting, het gebouw aan zich en zijn binneninrichting het fraaist is tot stand gekomen. “

Het winnend project krijgt een bronzen plastiek, 'de onzekere linkerhand' getiteld, van kunstenaar Renier Vaessen.

Juryrapport

Eervolle vermeldingen

De eervolle vermeldingen gaan naar die projecten die, na zorgvuldige waardering van de jury, op onderdelen bijzonder presteren. Dit zijn:

  • Het bedrijfsgebouw van Promic BV in Nederweert o.a. vanwege de thematische wanddecoraties per verdieping en het kleurgebruik in de gevels;
  • Het kantoorgebouw van Mainwork in Weert o.a. door de halfopen binnenpatio;
  • De brandweerkazerne in Weert vanwege o.a. de gecorrodeerde stalen gevelbeplating;
  • Het kantoorverzamelgebouw aan de Schoutlaan in Weert door de hier toegepaste tegengestelde ruimtelijke principes van klassieke symmetrie in de opbouw en de abstracte compositie van de gevels.

Publieksprijs voor Crematorium Weerterland

Jaarlijks wordt ook het publiek uitgenodigd te stemmen voor haar favoriete project. Dit kon via een stand op de weekmarkt van zaterdag 22 juni in Weert of via de website van Architectuurlijk Weert. Dit jaar stemden ruim 900 mensen. De meeste stemmen, 281, gingen naar het Crematorium Weerterland aan de Ringselvenweg 2 in Weert. Daarmee won het ontwerp van Cees Metz (Weert) ook de Publieksprijs 2019. Opdrachtgever is Van Deursen Uitvaartonderneming. De beste motivatie voor dit project werd beloond met een bon voor een diner voor twee bij Restaurant Jan Marrees.

Stichting Architectuurlijk Weert
Sinds 1995 is Stichting Architectuurlijk Weert actief om architectuur onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Deze stichting is een samenwerking tussen enkele architecten en vrijwilligers uit het vakgebied. De Stichting Architectuurlijk Weert schenkt ieder jaar op feestelijke wijze aandacht aan de Dag van de Architectuur. De uitreiking van de Architectuurprijs en de Publieksprijs vormen daarbij een hoogtepunt. Daarnaast worden andere activiteiten georganiseerd om architectuur bij een breed publiek in de belangstelling te brengen, onder andere excursies en lezingen. Vanaf de derde dinsdag van september worden interessante projecten nader belicht in het Architectuur Café. Deze activiteiten zijn alleen mogelijk dankzij de sponsors en begunstigers, waarvoor hartelijk dank. Meer informatie is te vinden op www.architectuurlijkweert.nl.


BEGUNSTIGERS

André van de Goor bv
Knoups Architecten BV
Aben & Slag advocaten
BenW architecten
Wolfsbergen & Osnabrug
Kragten
Henk Lambrichts
F.P. Lahaye Architektenbureau
Metz Architecten
Van Tuel Consult
Povse & Timmermans
Project W